maandag 9 februari 2015

DIY: IJsprinsesje in sneeuwbol

Sneeuwbol maken DIY door Hip Handwerk

Ik ben dol op sneeuwbollen! Van die ouderwetse glazen bollen met vloeistof en nepsneeuw. Liefst met een heerlijk kitsch tafereeltje erin. Zoals deze van Roodkapje die in mijn letterbak staat. Je kunt je afvragen in hoeverre het plausibel is dat dit sprookje zich daadwerkelijk in de winter afspeelde maar dat is een detail. Het is het gewoon schattig om naar te kijken. Alles wat je in een sneeuwbol stopt wordt instant schattig.


Zelf eens een sneeuwbol maken stond dan ook hoog aan mijn lijstje. Het leek me leuk om dit te doen op het prinsessenfeestje van mijn jongste dochter. Omdat ze in december jarig was moest het dan maar een IJsprinsesje worden, een IJsprinsesje -sneeuwbol om precies te zijn. 

Via de lunchroom van mijn zus een paar mooie jampotten geregeld. Een goede jampot is immers de basis van je sneeuwbol. Afhankelijk van je tafereeltje kun je kiezen voor een klein rond model of zoals ik gedaan heb een wat rechter model. Ik heb gezien dat er in de zomer volop aanbod is van bijzondere vormen bij winkels als Blokker en Xenos (immers dé tijd om jam te maken), maarja daar heb je in de winter niet zoveel aan... Kijk gewoon eens kritisch in je voorraadkast, misschien zit er wel een leuk glazen potje bij.

Deze sneeuwbol werd een uitvoering in een 'droge' variant. Voor de vulling heb ik nep-poedersneeuw gebruikt in plaats van glycerine. Dit lijkt me overigens ook heel leuk om eens te proberen maar dan moet je tafereeltje gemaakt zijn kunststof of klei.Benodigde materialen
Jampot 10 cm hoog, doorsnede +/- 9 cm. - Houten kegelpoppetje 7 cm. hoog (Pipoos of Ruan - Gouden kroontjes (Pipoos) - Witte bolletjes met zilver (uit knutselemmer Hema) - Zilveren pijpenrager (uit knutselemmer Hema of via Pipoos) - Zilveren plakster (uit doos met decoratie plakstenen Hema) - Cocktailprikker - Wit vilt - Feestlint 6 cm. breed liefst met metaaldraad (Xenos) - Kant 30 cm. - Acrylverf in primaire kleuren (rood, geel, blauw, wit en zwart) waarmee je kleuren kunt mengen - Lijmpistool.


Met een setje verftubes in primaire kleuren kun je alle kleuren mengen die je nodig hebt!

Aan de slag!
Teken met potlood de contouren van het haar, de oogjes, het mondje en de wangetjes. Verf het haar wit, het mondje roze
en de oogjes donkerbruin (tip: om de oogjes te maken doop je een speld met een knop in verf en maak stipjes als ogen). Geef de ogen een twinkeling met een klein stipje wit en maak eventueel kleine wimpertjes. Maak met lichtroze verf blosjes op de wangen. Als het 'haar' droog is (twee laagjes verf zullen nodig zijn om te dekken), kun je nog een klein laagje transparante zilveren glitterverf aanbrengen (uit knutselemmer Hema).

Teken de contouren van het haar, de oogjes en de mond.

 
 Schilder het haar.

Schilder het mondje en de ogen (met behulp van een speldenknop).

 Zet met een lijmpistool het kroontje en de bolletjes vast.

 Knip uit vilt een onderjurkje voor het lijfje (tip: maak eerst een malletje m.b.v. papier).

Knip een stuk (kerst)lint af en drapeer dit om het lijfje. Het mooiste is een organza-achtig lint met een glittertje waarbij in de randen metaaldraad verwerkt is. Zo kun je het jurkje mooi modelleren en uitzetten als een 'hoepeljurkje'.

Wikkel een pijpenrager om het lijfje.

Verf de cocktailprikker wit en lijm de ster op het stokje als toverstafje.

Lijm tot slot het poppetje vast aan de binnenkant van de deksel. Doe wat nep-poedersneeuw in de jampot en draai de deksel erop. Omdraaien maar! Werk de rand van de deksel af met mooi kanten lint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten